"Som el que llegim"

dimarts, 15 d’octubre del 2013

El Cafè de la Granota

Jesús Moncada, l'autor que ha situat Mequinensa, la Franja d'Aragó i, per extensió, les Terres de l'Ebre dins el mapa de la literatura catalana, ens obsequia, a El Cafè de la Granota (1985), amb un recull de catorze contes.

Aspectes fonamentals a tindre en compte a l'hora de llegir l'obra: la procedència geogràfica de Moncada (l'acció de la major part de contes està situada a la seua vila natal, Mequinensa); la riquesa lèxica i l'oralitat (cal endinsar-se dins de cada relat amb temps, per tal d'assaborir cada detall i de descobrir què ens diu l'autor en cada mot i expressió); el fet que la població fou negada per les aigües del pantà de Riba-roja (la nova Mequinensa es construí entre els anys 1969 i 1972).

Activitat. Per començar, pots atansar-te a l'obra situant en el mapa mut següent, del tram final del riu Ebre, algunes de les poblacions que apareixen esmentades en els seus contes: Mequinensa, Faió, Riba-roja, Flix, Móra d'Ebre, Xerta, Tivenys i Tortosa.


Visita aquest enllaç per saber-ne més de la Mequinensa de Jesús Moncada (per exemple, un plànol o fotografies de la vila antiga):

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada